• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kasza

Pikantne kotleciki z kaszy gryczanej

pikantne kotleciki z kaszy gryczanej

Wyjątkowe kotleciki z kaszy gryczanej. Charakteryzują się intensywnym smakiem, z czosnkiem i dużą ilością natki pietruszki. W takiej formie kasza gryczana może skusić również tych, którzy za nią nie przepadają. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty.

kotleciki z kaszy gryczanej

kotleciki z kaszy gryczanej

Pikantne kotleciki z kaszy gryczanej

4 porcje

Składniki

2 woreczki kaszy gryczanej,
1/2 szklanki płatków owsianych,
2 jajka,
1 średnia cebula,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
4 łyżki bułki tartej,
2 obrane ząbki czosnku,
sól i pieprz.

dodatkowo
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia.

Przygotowanie

Płatki owsiane zalać 1/2 szklanki wrzątku, odstawić aby zmiękły i przestygły. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przestudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju.

Do przestudzonej kaszy dodać namoczone płatki, podsmażoną cebule, natkę pietruszki, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać aby uzyskać jednolitą masę, odstawić na 10 minut aby bułka tarta namokła.

Z przygotowanej masy formować niewielkie owalne kotleciki, lekko spłaszczając je dłonią. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej. Kotleciki  smażyć na rozgrzanym oleju tak długo aż będą złocistobrązowe z obu stron, około 4 minuty z każdej strony.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij