Wyjątkowe kotleciki z kaszy gryczanej. Charakteryzują się intensywnym smakiem, z czosnkiem i dużą ilością natki pietruszki. W takiej formie kasza gryczana może skusić również tych, którzy za nią nie przepadają. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty.
Pikantne kotleciki z kaszy gryczanej
4 porcje
Składniki
2 woreczki kaszy gryczanej,
1/2 szklanki płatków owsianych,
2 jajka,
1 średnia cebula,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
4 łyżki bułki tartej,
2 obrane ząbki czosnku,
sól i pieprz.
dodatkowo
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Płatki owsiane zalać 1/2 szklanki wrzątku, odstawić aby zmiękły i przestygły. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przestudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju.
Do przestudzonej kaszy dodać namoczone płatki, podsmażoną cebule, natkę pietruszki, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać aby uzyskać jednolitą masę, odstawić na 10 minut aby bułka tarta namokła.
Z przygotowanej masy formować niewielkie owalne kotleciki, lekko spłaszczając je dłonią. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju tak długo aż będą złocistobrązowe z obu stron, około 4 minuty z każdej strony.
Comments