Doskonale pasuje do dań z kaszy, ziemniaków, mięsa czy ryb.
Surówka z kiszonej kapusty i rodzynek
4 porcje
Składniki
40 dag kiszonej kapusty,
2 marchewki,
3 łyżki rodzynek,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1/2 łyżeczki cukru,
sól do smaku.
Przygotowanie
Kapustę posiekać. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki opłukać, osączyć. Marchew i rodzynki dodać do kapusty razem z olejem, cukrem oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą, wymieszać.
[…] Wyjątkowe kotleciki z kaszy gryczanej. Charakteryzują się intensywnym smakiem, z czosnkiem i dużą ilością natki pietruszki. W takiej formie kasza gryczana może skusić również tych, którzy za nią nie przepadają. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty. […]