Gęsta zupa krem z selera korzeniowego i ziemniaków, podana na gorąco z dodatkiem grzanek z pszennej bułki i łyżką tartego żółtego sera. Doskonała o każdej porze roku.
Jeśli chcemy aby zupa była dietetyczna i fit, warto zastąpić śmietanę chudym mlekiem. Obowiązkowo też należy wtedy zrezygnować z grzanek oraz sera żółtego i zamiast nich pokruszyć do zupy kawałek chudego twarogu. Szczypiorek lub natka pietruszki są obowiązkowe.
Zupa selerowa
4 porcje
Składniki
1 duży seler korzeniowy (około 60-70 dag),
30 dag ziemniaków (około 3 sztuki),
1 średnia cebula,
1 łyżka masła,
½ szklanki kwaśnej śmietany 18%,
sól, pieprz do smaku,
4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.
dodatkowo
1 bułka pszenna,
1 łyżka oliwy,
kawałek ostrego sera żółtego.
Przygotowanie
Seler umyć, oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku roztopić jedną łyżkę masła i zeszklić cebulę. Dodać pokrojony seler, lekko posolić i smażyć razem przez około 3 minuty. Po tym czasie zalać warzywa trzema szklankami wrzącej wody. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Ugotowaną zupę odstawić, lekko przestudzić i zmiksować na krem. Do zupy dodać śmietanę oraz przyprawić solą i pieprzem.
Do każdej porcji zupy dodać grzanki, starty ser żółty oraz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przygotowanie grzanek
Bułkę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oliwy (nie rozgrzewać jej wcześniej), dodać pieczywo, smażyć na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż grzanki lekko się zrumienią i będą chrupiące.
Comments