• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Zupa selerowa

zupa krem z selera

Gęsta zupa krem z selera korzeniowego i ziemniaków, podana na gorąco z dodatkiem grzanek z pszennej bułki i łyżką tartego żółtego sera. Doskonała o każdej porze roku.

Jeśli chcemy aby zupa była dietetyczna i fit, warto zastąpić śmietanę chudym mlekiem. Obowiązkowo też należy wtedy zrezygnować z grzanek oraz sera żółtego i zamiast nich pokruszyć do zupy kawałek chudego twarogu. Szczypiorek lub natka pietruszki są obowiązkowe.

zupa krem z selera korzeniowego

zupa krem z selera korzeniowego

Zupa selerowa

4 porcje

Składniki

1 duży seler korzeniowy (około 60-70 dag),
30 dag ziemniaków (około 3 sztuki),
1 średnia cebula,
1 łyżka masła,
½ szklanki kwaśnej śmietany 18%,
sól, pieprz do smaku,
4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.

dodatkowo

1 bułka pszenna,
1 łyżka oliwy,
kawałek ostrego sera żółtego.

Przygotowanie

Seler umyć, oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku roztopić jedną łyżkę masła i zeszklić cebulę. Dodać pokrojony seler, lekko posolić i smażyć razem przez około 3 minuty. Po tym czasie zalać warzywa trzema szklankami wrzącej wody. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Ugotowaną zupę odstawić, lekko przestudzić i zmiksować na krem. Do zupy dodać śmietanę oraz przyprawić solą i pieprzem.

Do każdej porcji zupy dodać grzanki, starty ser żółty oraz posypać posiekanym szczypiorkiem.

Przygotowanie grzanek

Bułkę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oliwy (nie rozgrzewać jej wcześniej), dodać pieczywo, smażyć na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż grzanki lekko się zrumienią i będą chrupiące.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij