Tym razem sałatka z czerwonej fasoli gotowanej na parze ze śledziem. Do tego młode ziemniaki ugotowane w łupinkach, koperek, jogurt naturalny, jabłko, czerwona cebula. Sycące, proste, klasyczne danie dla osób lubiących wyrazisty smak śledzia.
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
Składniki
1 puszka czerwonej fasoli,
3 – 4 filety śledziowe w oleju (20 dag),
50 dag młodych ziemniaków,
1 jabłko,
duży jogurt naturalny typu greckiego,
1 czerwona cebula,
½ pęczka koperku,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Młode ziemniaki dobrze wyszorować, ugotować, wystudzić, pokroić w talarki. Śledzie odsączyć z zalewy, pokroić w 1 cm kawałki. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Fasolę odsączyć z zalewy, koperek posiekać.
Jogurt naturalny wymieszać z solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki sałatki i można podawać.
Wskazówki
Do sałatki można wykorzystać „stare” ziemniaki. 3-4 ziemniaki średniej wielkości ugotować w mundurkach, lekko przestudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Comments