• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

sałatki

Tartaletki orzechowe z sałatką z czerwonej fasoli

tartaletki orzechowe z sałatką z czerwonej fasoli

Zwykła fasola w niezwykłym wydaniu czyli sałatka z czerwonej fasoli, burakami, kozim serem i pomarańczą. Z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu z octu balsamicznego bardzo ciekawie smakuje na cieście orzechowym.

Podana na babeczkach jest świetną mini przekąską na przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi czy imprezę w pracy.

Czy pracochłonna?

Orzechowe babeczki można przygotować dzień wcześniej, a zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać nawet przez kilka dni. Potem wystarczy już tylko otworzyć puszkę fasoli , pokroić ser i buraki, przygotować cząstki pomarańczy i efekt wow gotowy.

Sałatkę można podawać też bez tartaletek, np. z bagietką.

Składniki na sałatkę z czerwonej fasoli

babeczki orzechowe z sałatką z fasoli

Tartaletki orzechowe z sałatką z czerwonej fasoli

15 - 16 tartaletek

Składniki

sałatka

1 puszka czerwonej fasoli (najlepiej gotowanej na parze),
1 burak średniej wielkości (ugotowany lub upieczony),
2 pomarańcze,
15 dag koziego sera,
2 łyżki octu balsamicznego,
4 łyżki oliwy,
½ łyżeczki miodu,
3 łyżki soku z pomarańczy,
sól morska i pieprz do smaku,
2 łyżki pestek słonecznika,
2 łyżki posiekanego szczypiorku.

tartaletki

4 dag orzechów włoskich,
20 dag mąki,
10 dag zimnego masła lub margaryny,
1 żółtko,
1/4 łyżeczki soli,
2-3 łyżki zimnej wody.

Przygotowanie

Tartaletki orzechowe

Orzechy uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu na jasnozłoty kolor (4 -5 min). Ostudzić i drobno posiekać.

Przesiać mąkę, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać orzechy, sól, żółtko i 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.

Foremki do babeczek wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 min. Gdy lekko przestygną wyjąć ostrożnie z foremek odwracając do góry dnem i ewentualnie lekko ostukując.

Sałatka

Fasolę odsączyć z zalewy. Ugotowanego lub upieczonego buraka obrać i pokroić w kostkę. Przygotować filety z pomarańczy.

Jak? Ścinamy dość mocno górę i dół pomarańczy, potem skórę razem z białą częścią. Następnie wycinamy filety. Nacinamy pomiędzy błonkami, które oddzielają poszczególne cząstki. Robimy to nad miską i „łapiemy” wyciekający sok. Z resztek, które nam zostają wyciskamy sok, który dodamy do sosu.

Przygotować sos. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i sokiem z pomarańczy. Dodać sól, pieprz i oliwę, dokładnie wymieszać.

Kozi ser pokroić na kawałki.

W misce wymieszać buraki z fasolą i sosem. Rozłożyć na tartaletki. Jeśli zrezygnujemy z rozkładania sałatki na babeczki to przełożyć do naczynia, w którym będziemy sałatkę podawać. Na wierzchu ułożyć kawałki sera koziego i cząstki pomarańczy, posypać pestkami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij