Zwykła fasola w niezwykłym wydaniu czyli sałatka z czerwonej fasoli, burakami, kozim serem i pomarańczą. Z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu z octu balsamicznego bardzo ciekawie smakuje na cieście orzechowym.
Podana na babeczkach jest świetną mini przekąską na przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi czy imprezę w pracy.
Czy pracochłonna?
Orzechowe babeczki można przygotować dzień wcześniej, a zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać nawet przez kilka dni. Potem wystarczy już tylko otworzyć puszkę fasoli , pokroić ser i buraki, przygotować cząstki pomarańczy i efekt wow gotowy.
Sałatkę można podawać też bez tartaletek, np. z bagietką.
Tartaletki orzechowe z sałatką z czerwonej fasoli
15 - 16 tartaletek
Składniki
sałatka
1 puszka czerwonej fasoli (najlepiej gotowanej na parze),
1 burak średniej wielkości (ugotowany lub upieczony),
2 pomarańcze,
15 dag koziego sera,
2 łyżki octu balsamicznego,
4 łyżki oliwy,
½ łyżeczki miodu,
3 łyżki soku z pomarańczy,
sól morska i pieprz do smaku,
2 łyżki pestek słonecznika,
2 łyżki posiekanego szczypiorku.
tartaletki
4 dag orzechów włoskich,
20 dag mąki,
10 dag zimnego masła lub margaryny,
1 żółtko,
1/4 łyżeczki soli,
2-3 łyżki zimnej wody.
Przygotowanie
Tartaletki orzechowe
Orzechy uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu na jasnozłoty kolor (4 -5 min). Ostudzić i drobno posiekać.
Przesiać mąkę, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać orzechy, sól, żółtko i 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Foremki do babeczek wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 min. Gdy lekko przestygną wyjąć ostrożnie z foremek odwracając do góry dnem i ewentualnie lekko ostukując.
Sałatka
Fasolę odsączyć z zalewy. Ugotowanego lub upieczonego buraka obrać i pokroić w kostkę. Przygotować filety z pomarańczy.
Jak? Ścinamy dość mocno górę i dół pomarańczy, potem skórę razem z białą częścią. Następnie wycinamy filety. Nacinamy pomiędzy błonkami, które oddzielają poszczególne cząstki. Robimy to nad miską i „łapiemy” wyciekający sok. Z resztek, które nam zostają wyciskamy sok, który dodamy do sosu.
Przygotować sos. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i sokiem z pomarańczy. Dodać sól, pieprz i oliwę, dokładnie wymieszać.
Kozi ser pokroić na kawałki.
W misce wymieszać buraki z fasolą i sosem. Rozłożyć na tartaletki. Jeśli zrezygnujemy z rozkładania sałatki na babeczki to przełożyć do naczynia, w którym będziemy sałatkę podawać. Na wierzchu ułożyć kawałki sera koziego i cząstki pomarańczy, posypać pestkami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego
Comments