• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ryby i owoce morza

Zapiekanka rybna ze szpinakiem

Zapiekanka rybna ze szpinakiem

Świeży szpinak, ziemniaki i filety z mintaja lub morszczuka to składniki pysznej zapiekanki. Jej smak podkreśla dodatek czosnku, cebuli i sera żółtego.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem

4 - 6 porcji

Zapiekanka ze szpinakiem i rybą morską

Składniki

80 dag ziemniaków,
25 dag świeżego szpinaku,
15 dag sera żółtego,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
50 dag filetów rybnych (morszczuk, mintaj),
1 szklanka śmietanki 18%,
2 jajka,
szczypta gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki suszonego oregano,
sól, pieprz do smaku,
sok z cytryny,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy.

Przygotowanie

Filety rybne opłukać, osuszyć lekko posolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 15 min.

Szpinak oczyścić, odciąć ogonki, opłukać.

Cebulę obrać. Posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać szpinak. Smażyć ok 5 min. Dodać przyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do ziemniaków dodać podsmażony szpinak oraz 2/3 sera. Doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano i dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć na niej filety rybne i przykryć resztą masy.

Śmietankę wymieszać z jajkami, posolić, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, zalać potrawę i posypać resztą sera.

Wstawić do piekarnia nagrzanego do 190oC. Piec 40-50 min.

"Czas na szpinak 6!"

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij