Na młode ziemniaki czekam cały rok. Najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do dania głównego. Najbardziej lubię posypane koperkiem ze szklanką maślanki lub kefiru.
Niskokaloryczne ziemniaki świetnie się też sprawdzają w sałatkach. Sałatka ziemniaczana z rukolą, prażonymi pestkami dyni i szynką szwarcwaldzką lub parmeńską może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do grillowanych mięs i ryb.
Sałatka ziemniaczana z rukolą i pestkami dyni
Składniki
1 kg młodych ziemniaków,
1 cebula,
½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
6 łyżek octu winnego,
6 łyżek oliwy,
4 łyżki prażonych pestek dyni,
rukola,
4 – 5 plasterków szynki (szwarcwaldzka lub parmeńska),
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie wyszorować. Gotować 20 min. Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w pasterki.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Bulion warzywny wymieszać z octem, dodać cebulę i zagotować. Mocno przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z oliwą.
Plasterki ziemniaków przełożyć do dużej miski, zalać marynatą, przykryć i odstawić na około 30 min aby dobrze przeszły smakiem zalewy.
Rukolę opłukać i osuszyć. Dodać do ziemniaków razem z podzielonymi na mniejsze części plasterkami wędliny oraz pestkami dyni. Składniki delikatnie wymieszać. Przełożyć na półmisek. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą.
Comments