• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

sałatki

Sałatka ziemniaczana z rukolą i pestkami dyni

Sałatka ziemniaczana z rukolą i pestkami dyni

Na młode ziemniaki czekam cały rok. Najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do dania głównego. Najbardziej lubię posypane koperkiem ze szklanką maślanki lub kefiru.

Niskokaloryczne ziemniaki  świetnie się też sprawdzają w sałatkach. Sałatka ziemniaczana z rukolą, prażonymi pestkami dyni i szynką szwarcwaldzką lub parmeńską może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do grillowanych mięs i ryb.

Sałatka ziemniaczana z rukolą i pestkami dyni

Sałatka ziemniaczana z rukolą i pestkami dyni

Składniki

1 kg młodych ziemniaków,
1 cebula,
½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
6 łyżek octu winnego,
6 łyżek oliwy,
4 łyżki prażonych pestek dyni,
rukola,
4 – 5 plasterków szynki (szwarcwaldzka lub parmeńska),
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie wyszorować. Gotować 20 min. Ugotowane ziemniaki ostudzić i pokroić w pasterki.

Cebule obrać i pokroić w piórka. Bulion warzywny wymieszać z octem, dodać cebulę i zagotować. Mocno przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z oliwą.

Plasterki ziemniaków przełożyć do dużej miski, zalać marynatą, przykryć i odstawić na około 30 min aby dobrze przeszły smakiem zalewy.

Rukolę opłukać i osuszyć. Dodać do ziemniaków razem z podzielonymi na mniejsze części plasterkami wędliny oraz pestkami dyni. Składniki delikatnie wymieszać.  Przełożyć na półmisek. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij