Soczyste i słodkie mango świetnie komponuje się nie tylko w deserach. Pożywna sałatka z kurczakiem, owocem mango i młodym cukrowym groszkiem lub fasolką szparagową oraz sosem jogurtowym będzie idealna na lekki lunch, obiad lub kolację w upalne dni. Orientalnego charakteru dodaje przyprawa curry.
Orientalna sałatka z kurczakiem i mango
4 porcje
Składniki
50 dag piersi kurczaka,
owoc mango,
20 dag młodego groszku cukrowego lub fasolki szparagowej,
3 dag płatków migdałowych,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki majonezu,
4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka curry,
½ łyżeczki cukru,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Pierś kurczaka opłukać, oczyścić z błonek, osuszyć. Posypać z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Ugotować na parze lub upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC. Następnie ostudzić i pokroić w plastry lub kostkę.
Groszek oczyścić i wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4-5 min (fasolkę szparagową około 10 min).
Mango umyć, obrać, miąższ pokroić w plastry, a potem w słupki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni.
Jogurt naturalny, majonez i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Sos przyprawić curry, cukrem i solą.
Pokrojone mięso kurczaka wymieszać w salaterce z owocem mango i groszkiem. Polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.
Comments