• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

serniki

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi

Ulubione ciasto mojej drugiej połówki. Brzoskwinie, wiórki kokosowe i żurawina zamiast rodzynek, bo nie wszyscy w mojej rodzinie je lubią. Doskonała propozycja na specjalne okazje jak i dodatek do popołudniowej kawy na co dzień.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi

Składniki

puszka brzoskwiń lub 4-5 świeżych brzoskwiń,
20 dag żurawiny

Spód ciasta

2 szklanki mąki,
½ szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
½ kostki masła lub margaryny,
3 łyżki śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

50 dag sera (mielonego),
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa kokosowa

20 dag wiórków kokosowych,
½ kostki masła lub margaryny,
½ szklanki cukru

Przygotowanie

Przygotować spód ciasta

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i rozłożyć je w dużej formie. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście, posypać żurawiną.

Przygotować masę serową

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać ser, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę rozłożyć na owocach.

Przygotować masę kokosową

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dalej ucierając dodać wiórki kokosowe. Masę kokosową rozłożyć równomiernie na warstwie masy serowej i delikatnie ugnieść.

Piec 60 min w temperaturze 200oC. Po 20 min cisto przykryć folią aluminiową, aby nie spalił się wierzch.

Wskazówki

Świeże brzoskwinie należy sparzyć i obrać ze skórki.
Żurawinę można zastąpić rodzynkami.

Białka, które nam pozostaną można wykorzystać do przygotowania placuszków waflowych

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij