Elegancki deser, w którym delikatne placuszki z waflowego ciasta przełożone są bitą śmietaną i truskawkami. Wygląda bardzo efektownie, smakuje rewelacyjnie i nie jest trudny do wykonania.
Placuszki waflowe z truskawkami
4 porcje
Składniki
50 dag świeżych truskawek,
2 łyżeczki cukru,
kilka listków mięty do dekoracji
Wafle
8 dag masła,
14 dag cukru,
½ szklanki mąki,
3 białka,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
szczypta soli
Bita śmietana
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i cukier wanilinowy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
Blachy nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką w odstępach 10 cm formować cieniutkie krążki (placki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 5-8 min aż będą złotobrązowe. Następnie zdjąć je z blachy i rozłożyć do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
Truskawki opłukać, osączyć i oczyścić z szypułek. Połowę truskawek zmiksować blenderem z dwoma łyżeczkami cukru, resztę pokroić na mniejsze kawałki.
Na talerzach układać na przemian wafle, bitą śmietanę, pokrojone truskawki (2 – 3 warstwy). Udekorować listkami mięty i sosem truskawkowym.
Wskazówki
Zamiast truskawek można wykorzystać maliny lub jagody.
Żółtka, które nam pozostaną można wykorzystać do przygotowania spodu sernika z brzoskwiniami
Comments