• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pasty do chleba

Zielona bomba witaminowa z twarogiem

Zielona pasta twarogowa

Natka pietruszki, koperek, szczypiorek oraz czerwona papryka razem z twarogiem to wysokowitaminowa pasta dla każdego.

Dlaczego warto jej spróbować?

Natka pietruszki wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii, reguluje przeminę materii i działanie nerek. Koperek podobno łagodzi stres i bóle głowy, pobudza trawienie, udrażnia układ moczowy. Szczypiorek bardzo dobrze wpływa na działanie układu trawiennego, serce, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, wzmacnia odporność, zapobiega anemii. Papryka natomiast zmniejsza ciśnienie krwi i chroni przed wczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt.

Czy potrzebujemy czegoś więcej?

Zielona bomba witaminowa z twarogiem

Pasta twarogowa ze szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki i papryką

Składniki

kostka twarogu (25 dag),
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
po 2 łyżki siekanej natki pietruszki, szczypiorku i koperku,
¼  czerwonej papryki,
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól do smaku.

Przygotowanie

Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.

Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem z jogurtem naturalnym, solą i mieloną papryką. Dodać natkę pietruszki, szczypior, koperek oraz czerwoną paprykę. Wymieszać.

Najlepiej podawać z razowym pieczywem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij