• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

wieprzowina

Biała kiełbasa zapiekana z pietruszką

Biała kiełbasa zapiekana

Biała kiełbasa jest jedną z obowiązkowych potraw na Wielkanocnym stole. Jesienią i zimą może również być smacznym posiłkiem na co dzień. Proponuję wersję zapiekaną w piekarniku z cebulą, jabłkiem i wstążkami z pietruszki. Idealnym dodatkiem będzie pikantna musztarda lub chrzan.

Inna wersja tradycyjnej potrawy na chłodniejsze dni.

Biała kiełbasa z pietruszką i jabłkiem

Biała kiełbasa zapiekana z pietruszką

4 porcje

Składniki

4 surowe białe kiełbasy,
2 cebule,
3 jabłka,
2 średnie pietruszki (korzeń),
1 łyżka musztardy francuskiej,
2 łyżki białego octu winnego z jabłek,
2 łyżki suszonego majeranku,
4 łyżki oleju,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

W garnku zagotować wodę, wrzucić kiełbasę i parzyć przez około 20 minut. Garnek powinien być przykryty i na bardzo małym ogniu, tak aby woda się nie gotowała.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Na żeliwnej patelni (albo takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać 3 łyżki oleju. Sparzoną kiełbasę obsmażyć z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Kiełbasę przełożyć na talerz. Cebulę obrać pokroić w piórka rozdzielić na płatki, wrzucić na patelnię po smażeniu kiełbasy,  lekko posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć, aż cebula się lekko zrumieni. Jabłka umyć i razem ze skórką pokroić w ósemki, dodać do cebuli i wymieszać

W tym czasie pietruszkę obrać i obieraczką do warzyw pokroić na cienkie wstążki i włożyć na patelnię razem z musztardą i octem winnym. Wszystko smażyć przez chwilę, aż pietruszka zmniejszy swoją objętość. Na wierzchu ułożyć kiełbasę, skropić łyżką oleju, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem.

Kiełbaski piec w piekarniku przez około 30 minut.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij