Biała kiełbasa jest jedną z obowiązkowych potraw na Wielkanocnym stole. Jesienią i zimą może również być smacznym posiłkiem na co dzień. Proponuję wersję zapiekaną w piekarniku z cebulą, jabłkiem i wstążkami z pietruszki. Idealnym dodatkiem będzie pikantna musztarda lub chrzan.
Inna wersja tradycyjnej potrawy na chłodniejsze dni.
Biała kiełbasa zapiekana z pietruszką
4 porcje
Składniki
4 surowe białe kiełbasy,
2 cebule,
3 jabłka,
2 średnie pietruszki (korzeń),
1 łyżka musztardy francuskiej,
2 łyżki białego octu winnego z jabłek,
2 łyżki suszonego majeranku,
4 łyżki oleju,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę, wrzucić kiełbasę i parzyć przez około 20 minut. Garnek powinien być przykryty i na bardzo małym ogniu, tak aby woda się nie gotowała.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na żeliwnej patelni (albo takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać 3 łyżki oleju. Sparzoną kiełbasę obsmażyć z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Kiełbasę przełożyć na talerz. Cebulę obrać pokroić w piórka rozdzielić na płatki, wrzucić na patelnię po smażeniu kiełbasy, lekko posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć, aż cebula się lekko zrumieni. Jabłka umyć i razem ze skórką pokroić w ósemki, dodać do cebuli i wymieszać
W tym czasie pietruszkę obrać i obieraczką do warzyw pokroić na cienkie wstążki i włożyć na patelnię razem z musztardą i octem winnym. Wszystko smażyć przez chwilę, aż pietruszka zmniejszy swoją objętość. Na wierzchu ułożyć kiełbasę, skropić łyżką oleju, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem.
Kiełbaski piec w piekarniku przez około 30 minut.
Comments