• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Aromatyczny kurczak pieczony na płasko

Ten sposób przygotowania kurczaka skraca czas jego pieczenia. Wersja z cytryną, czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem i szałwią wygląda niesamowicie i jeszcze lepiej smakuje. Idealna na lekki obiad.

Do tak przygotowanego kurczaka pasuje np. ryż z dodatkiem zielonego groszku i posiekanej świeżej mięty lub zwykła bagietka. Z upieczonego czosnku można przygotować sos aioli. Mięciutkie ząbki czosnku wycisnąć z łupinek, rozgnieść widelcem i zmieszać z jedną łyżką majonezu. Sos można doprawić solą, sokiem z cytryny i świeżymi listkami tymianku.

Aromatyczny kurczak pieczony na płasko

Składniki

1 kurczak zagrodowy,
1 cytryna,
1 cebula,
2 główki czosnku,
kilka gałązek świeżego rozmarynu,
kilka gałązek świeżego tymianku,
kilkanaście listków świeżej szałwii,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz.

Przygotowanie

Brytfankę, w której będziemy piec kurczaka posmarować łyżką oliwy. Cytrynę porządnie wyszorować pod bieżącą gorącą wodą, wytrzeć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Główki czosnku razem z łupinami przekroić w poprzek na pół.

W brytfannie ułożyć przygotowane składniki, powtykać połowę gałązek rozmarynu i połowę listków szałwii. Całość skropić jedną łyżką oliwy.

Kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki skrzydełek oraz szyjkę. Następnie ostrym nożem lub specjalnymi nożyczkami rozciąć go wzdłuż kręgosłupa. Mięso natrzeć solą, rozłożyć na płasko na przygotowanych wcześniej składnikach, docisnąć mocno między piersiami oraz naciąć kilka razy w poprzek mięso na udkach.

Przygotować pastę ziołową. Igiełki rozmarynu obrać z gałązek, posiekać, przełożyć do moździerza. Dodać listki tymianku oraz posiekane listki szałwii. Całość utrzeć z solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pod koniec dodać ostatnią łyżkę oliwy. Tak przygotowaną pastą posmarować wierzch kurczaka.

Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do 190oC (góra-dół) przez około 50 minut, do lekkiego zrumienienia. Podczas pieczenia polewać go co jakiś czas wytwarzającym się w brytfance sosem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij