Ten sposób przygotowania kurczaka skraca czas jego pieczenia. Wersja z cytryną, czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem i szałwią wygląda niesamowicie i jeszcze lepiej smakuje. Idealna na lekki obiad.
Do tak przygotowanego kurczaka pasuje np. ryż z dodatkiem zielonego groszku i posiekanej świeżej mięty lub zwykła bagietka. Z upieczonego czosnku można przygotować sos aioli. Mięciutkie ząbki czosnku wycisnąć z łupinek, rozgnieść widelcem i zmieszać z jedną łyżką majonezu. Sos można doprawić solą, sokiem z cytryny i świeżymi listkami tymianku.
Aromatyczny kurczak pieczony na płasko
Składniki
1 kurczak zagrodowy,
1 cytryna,
1 cebula,
2 główki czosnku,
kilka gałązek świeżego rozmarynu,
kilka gałązek świeżego tymianku,
kilkanaście listków świeżej szałwii,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Brytfankę, w której będziemy piec kurczaka posmarować łyżką oliwy. Cytrynę porządnie wyszorować pod bieżącą gorącą wodą, wytrzeć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Główki czosnku razem z łupinami przekroić w poprzek na pół.
W brytfannie ułożyć przygotowane składniki, powtykać połowę gałązek rozmarynu i połowę listków szałwii. Całość skropić jedną łyżką oliwy.
Kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki skrzydełek oraz szyjkę. Następnie ostrym nożem lub specjalnymi nożyczkami rozciąć go wzdłuż kręgosłupa. Mięso natrzeć solą, rozłożyć na płasko na przygotowanych wcześniej składnikach, docisnąć mocno między piersiami oraz naciąć kilka razy w poprzek mięso na udkach.
Przygotować pastę ziołową. Igiełki rozmarynu obrać z gałązek, posiekać, przełożyć do moździerza. Dodać listki tymianku oraz posiekane listki szałwii. Całość utrzeć z solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pod koniec dodać ostatnią łyżkę oliwy. Tak przygotowaną pastą posmarować wierzch kurczaka.
Kurczaka piec w piekarniku nagrzanym do 190oC (góra-dół) przez około 50 minut, do lekkiego zrumienienia. Podczas pieczenia polewać go co jakiś czas wytwarzającym się w brytfance sosem.
Comments