Trochę egzotyczne połączenie mięsa i owoców. Podawane z ryżem od wielu lat bardzo często gości na moim stole.
Wieprzowina z bananami
4 porcje
Składniki
70 – 80 dkg łopatki wieprzowej,
4 cebule,
4 banany (niezbyt dojrzałe),
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oleju do smażenia,
puszka pomidorów,
3/4 łyżeczki soli,
1,5 łyżeczki curry,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie
Mięso opłukać i pokroić w 3 cm kawałki. Obraną cebulę pokroić w grubą kostkę. Mięso mocno zrumienić na patelni. Następnie dodać cebulę i smażyć razem około 5 min. Dodać curry, sól, pomidory z puszki razem z sokiem, koncentrat pomidorowy i 250 ml (szklankę) gorącej wody. Dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 1 1/4 godziny.
Banany obrać i pokroić w kawałki, dodać do mięsa razem z ostrą papryką i dusić jeszcze pod przykryciem ok. 10 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki
Wskazówki
Można podawać z ryżem na sypko i sałatą lub bagietką.
Comments