• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

drożdżowe

Ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną

Drożdżówka z jabłkami

Uwielbiam moją maszynę do pieczenia chleba. Wyrabia za mnie ciasto na makaron, ciasto na pierogi i ciasto drożdżowe. Ona pracuje a ja mogę w tym czasie wypić kawę, poczytać książkę lub po prostu nic nie robić…

Drożdżówka z jabłkami i żurawiną

Składniki

Ciasto:

45 dag mąki,
300 ml mleka,
1 jajko,
5 dag masła,
80 dag cukru,
cukier wanilinowy,
opakowanie suszonych drożdży (7 g),
szczypta soli,
duża garść żurawiny,
2 jabłka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka brązowego cukru

Kruszonka:

50 g mąki,
25 g cukru,
25 g zimnego masła,
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie

Do formy do pieczenia chleba wlać mleko, dodać jajko, rozpuszczone i ostudzone masło. Wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, drożdże i żurawinę. Wybrać program ciasto drożdżowe i poczekać aż się zrobi.

Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Cukier, cukier wanilinowy utrzeć z jajkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z drożdżami, podgrzane mleko i wyrabiać na gładką masę. Potem stopniowo dodawać stopiony tłuszcz, nadal starannie wyrabiając. Cisto przykryć i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wymieszać z cynamonem i cukrem.

Wszystkie składniki kruszonki wsypać do miski i rozcierać palcami tak aby otrzymać grudki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej formy (35 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka wciskając je lekko w ciasto. Posypać kruszonką. Odstawić na ok. 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180oC.

Piec około 40 min.

Wskazówki

Niektórzy mówią, że w drożdżówce najlepsza jest kruszonka z lukrem i tylko to się liczy.

Lukier:
ok. 2 łyżki soku z cytryny,
6 łyżek cukru pudru.

Cukier puder wsypać do miski i stopniowo dodawać sok z cytryny, mieszać na gładką masę, polać przestudzone ciasto.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij