• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

z piekarnika

Imbirowe jabłka z serem brie

Imbirowe jabłka z serem brie

Grillowane plasterki jabłek w marynacie imbirowej z serem brie, pachnące tymiankiem. Do tego obowiązkowo domowej roboty dżem z czerwonej borówki lub żurawiny. Rozgrzewająca, pełna zdrowia nietypowa propozycja deseru na jesień i zimę.

Imbirowe jabłka z serem brie idealnie sprawdzą się też na śniadanie lub kolację we dwoje.

Imbirowe jabłka z serem brie

Imbirowe jabłka z serem brie

4 porcje

Składniki

3 duże jabłka,
20 dag sera brie,
kilka łyżek dżemu z czerwonych borówek lub żurawiny,
1 łyżeczka suszonego tymianku.

Marynata

3 – 4 cm świeżego imbiru,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oliwy,
sól do smaku.

Przygotowanie

Imbir obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą i solą. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plastry grubości 2 cm.

Rozgrzać patelnię grillową. Kawałki jabłek wymieszać z marynatą i układać na grillu. Piec przez około 3 minuty. Po tym czasie odwrócić i obłożyć kawałkami sera i posypać tymiankiem. Grillować jeszcze około 4 minuty aż ser zacznie się rozpuszczać. Podawać z dżemem z czerwonej borówki lub żurawiny.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij