Gryczana, jaglana, pęczak, manna, kukurydziana… Bogactwo rodzajów kasz pozwala na przygotowanie zdrowych i sycących posiłków dla całej rodziny. Prawie każdego dnia można wyczarować nowe potrawy, które się nie znudzą.
Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz. Najczęściej jemy ją ugotowaną na sypko. Można z niej też przygotować pyszną zapiekankę z serem pleśniowym, fetą i kurkami.
Zapiekanka gryczana z kurkami
8 porcji
Składniki
2 szklanki kaszy gryczanej (40 dag),
20 dag sera Lazur (lub innego sera pleśniowego),
20 dag sera typu feta,
20 dag kurek,
1 mała cebula,
4 jajka,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju do smażenia,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Kaszę wsypać do garnka, zalać czterema szklankami wrzątku. Dodać łyżkę masła i około ¼ łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Garnek z kaszą zawinąć w ręcznik lub ścierkę i starym babcinym sposobem schować do łóżka pod kołdrę lub jakieś inne ciepłe miejsce na 30 minut aby kasza “doszła”.
Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Smażyć około 5 minut do zeszklenia. Dodać przygotowane kurki i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz do smaku. Ewentualnie odparować nadmiar wody.
Sery pokroić w kostkę.
Przestudzoną kaszę przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem, dodać pokrojone sery i podsmażone kurki. Wbić jajka, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Małą keksówkę (26 x 12 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić masą z kaszy i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 45-50 minut. Przed pokrojeniem poczekać około 10 minut aż zapiekanka lekko przestygnie i łatwiej będzie się kroić.
Comments