Świętowanie Światowego Dnia Makaronu z Lubellą? Czemu nie…
Konkurs z tej okazji to doskonały moment na podzielenie się przepisem na makaron tagliatelle w delikatnym sosie śmietanowo – koperkowym z kawałkami łososia i suszonymi pomidorami. Szybki i sprawdzony sposób na pyszny obiad.
Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami
2 porcje
Składniki
1/2 opakowania makaronu Tagliatelle firmy Lubella (Fale nr 45),
250 g filetów z łososia,
10 suszonych pomidorów,
250 ml słodkiej śmietanki 18%,
½ pęczka koperku,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy,
parmezan do posypania,
sól, pieprz, pieprz cytrynowy do smaku.
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Z łososia odciąć skórę, umyć, osuszyć, wyciągnąć ewentualne ości. Najlepsze do tego są kombinerki. Pokroić w 2 – 3 centymetrową kostkę, posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć kawałki łososia, zalać śmietanką, gotować około 5 minut, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski, dodać do sosu, całość zagotować. Koperek umyć, odciąć grubsze łodygi, drobno pokroić, również dodać do sosu. Całość doprawić solą i pieprzem cytrynowym.
Ugotowany makaron, wymieszać na patelni z łososiem w śmietanie, rozłożyć na talerzach. Przed podaniem posypać parmezanem.
Comments