• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

makaron

Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami

tagliatelle z łososiem

Świętowanie Światowego Dnia Makaronu z Lubellą? Czemu nie…

Konkurs z tej okazji to doskonały moment na podzielenie się przepisem na makaron tagliatelle w delikatnym sosie śmietanowo – koperkowym z kawałkami łososia i suszonymi pomidorami. Szybki i sprawdzony sposób na pyszny obiad.

makaron z łososiem i koperkiem w śmietanie

makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

makaron z suszonymi pomidorami

tagliatelle z suszonymi pomidorami

Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami

2 porcje

Składniki

1/2 opakowania makaronu Tagliatelle firmy Lubella (Fale nr 45),
250 g filetów z łososia,
10 suszonych pomidorów,
250 ml słodkiej śmietanki 18%,
½ pęczka koperku,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy,
parmezan do posypania,
sól, pieprz, pieprz cytrynowy do smaku.

Przygotowanie

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Z łososia odciąć skórę, umyć, osuszyć, wyciągnąć ewentualne ości. Najlepsze do tego są kombinerki. Pokroić w 2 – 3 centymetrową kostkę, posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć kawałki łososia, zalać śmietanką, gotować około 5 minut, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski, dodać do sosu, całość zagotować. Koperek umyć, odciąć grubsze łodygi, drobno pokroić, również dodać do sosu. Całość doprawić solą i pieprzem cytrynowym.

Ugotowany makaron, wymieszać na patelni z łososiem w śmietanie, rozłożyć na talerzach. Przed podaniem posypać parmezanem.

Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij