Gdy nadchodzi jesień obowiązkowo, nie tylko na moim stole, pojawia się zupa dyniowa. Tym razem postawiłam na jej lekko orientalny charakter, czyli wersję z mlekiem kokosowym i kawałkami piersi kurczaka usmażonymi z cebulką i wiórkami kokosowymi. Dodatkowego aromatu dodaje jej duża szczypta rozgrzewającego imbiru i curry, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Zupa dyniowa z wiórkami kokosowymi
4-5 porcji
Składniki
300 ml bulionu drobiowego “Krakus”,
ok. 1 kg dyni,
2 łyżki oleju,
1 mała pierś z kurczaka (20-30 dag),
1 cebula,
4 łyżki wiórków kokosowych,
½ szklanki mleka kokosowego,
¼ łyżeczki imbiru,
¼ łyżeczki curry,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Przygotować bulion drobiowy: 1 litr wody połączyć z koncentratem bulionu i zagotować. W tym czasie umyć dynię, obrać, usunąć pestki i wewnętrzny miękisz, pokroić w kostkę i dodać do gotującego się wywaru. Gotować około 20 minut. Pod koniec dodać mleczko kokosowe, imbir, curry i mieloną paprykę. Zupę lekko przestudzić i zmiksować na krem.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, posolić i oprószyć pieprzem. Cebulę obrać pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć kurczaka, potem dodać cebulę i smażyć razem do lekkiego zrumienienia, aż cebula zmięknie. Pod koniec dodać wiórki kokosowe (uważać żeby się nie przypaliły).
Rozlać porcje zupy na talerze i na środku każdej dodać przygotowane mięso z cebulką.
#krakus, #smacznieiszybko
Comments