• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Zupa dyniowa z wiórkami kokosowymi

zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Gdy nadchodzi jesień obowiązkowo, nie tylko na moim stole, pojawia się zupa dyniowa. Tym razem postawiłam na jej lekko orientalny charakter, czyli wersję z  mlekiem kokosowym i kawałkami piersi kurczaka usmażonymi z cebulką i wiórkami kokosowymi. Dodatkowego aromatu dodaje jej duża szczypta rozgrzewającego imbiru i curry, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

zupa dyniowa

zupa dyniowa

orientalna zupa dyniowa

orientalna zupa dyniowa

Zupa dyniowa z wiórkami kokosowymi

4-5 porcji

Składniki

300 ml bulionu drobiowego “Krakus”,
ok. 1 kg dyni,
2 łyżki oleju,
1 mała pierś z kurczaka (20-30 dag),
1 cebula,
4 łyżki wiórków kokosowych,
½ szklanki mleka kokosowego,
¼ łyżeczki imbiru,
¼ łyżeczki curry,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Przygotować bulion drobiowy: 1 litr wody połączyć z koncentratem bulionu i zagotować. W tym czasie umyć dynię, obrać, usunąć pestki i wewnętrzny miękisz, pokroić w kostkę i dodać do gotującego się wywaru. Gotować około 20 minut. Pod koniec dodać mleczko kokosowe, imbir, curry i mieloną paprykę. Zupę lekko przestudzić i zmiksować na krem.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, posolić i oprószyć pieprzem. Cebulę obrać pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć kurczaka, potem dodać cebulę i smażyć razem do lekkiego zrumienienia, aż cebula zmięknie. Pod koniec dodać wiórki kokosowe (uważać żeby się nie przypaliły).

Rozlać porcje zupy na talerze i na środku każdej dodać przygotowane mięso  z cebulką.

#krakus, #smacznieiszybko

 

Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij