• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ryby i owoce morza

Kalmary w sosie pomidorowym

kalmary w sosie pomidorowym

Łatwy i szybki przepis dla miłośników owoców morza. Sos pomidorowy z kalmarami i czarnymi oliwkami, podany z makaronem albo białym pieczywem, to propozycja na obiad lub kolację.

kalmary z pomidorami

kalmary z pomidorami

Kalmary w sosie pomidorowym

4 porcje

Składniki

30 dag mrożonych kalmarów (tuby lub krążki),
3 ząbki czosnku,
1 czerwona cebula,
4 pomidory,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
250 ml białego wytrawnego wina,
15 czarnych oliwek,
1 gałązka rozmarynu,
½ łyżeczki cukru,
½ łyżeczki mielonej papryki,
½ pęczka natki pietruszki,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz do smaku,

¾ szklanki gorącej, przegotowanej wody.

Przygotowanie

Kalmary rozmrozić, opłukać, osuszyć. Tuby pokroić w krążki szerokości 0,5 cm.

Gałązkę rozmarynu opłukać, listki oderwać, grubo posiekać.

Czerwoną cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać listki rozmarynu. Smażyć przez chwilę. Dodać posiekaną cebulę, smażyć przez około 10 minut na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę. Do podsmażonych warzyw dodać kalmary, smażyć 2-3 minuty. Owoce morza zalać winem i przez chwilę dusić. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z ¾ szklanki gorącej wody. Dodać do potrawy razem z pokrojonymi pomidorami i oliwkami. Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, paprykę, sól i pieprz.

Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij