Łatwy i szybki przepis dla miłośników owoców morza. Sos pomidorowy z kalmarami i czarnymi oliwkami, podany z makaronem albo białym pieczywem, to propozycja na obiad lub kolację.
Kalmary w sosie pomidorowym
4 porcje
Składniki
30 dag mrożonych kalmarów (tuby lub krążki),
3 ząbki czosnku,
1 czerwona cebula,
4 pomidory,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
250 ml białego wytrawnego wina,
15 czarnych oliwek,
1 gałązka rozmarynu,
½ łyżeczki cukru,
½ łyżeczki mielonej papryki,
½ pęczka natki pietruszki,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz do smaku,
¾ szklanki gorącej, przegotowanej wody.
Przygotowanie
Kalmary rozmrozić, opłukać, osuszyć. Tuby pokroić w krążki szerokości 0,5 cm.
Gałązkę rozmarynu opłukać, listki oderwać, grubo posiekać.
Czerwoną cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać listki rozmarynu. Smażyć przez chwilę. Dodać posiekaną cebulę, smażyć przez około 10 minut na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę. Do podsmażonych warzyw dodać kalmary, smażyć 2-3 minuty. Owoce morza zalać winem i przez chwilę dusić. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z ¾ szklanki gorącej wody. Dodać do potrawy razem z pokrojonymi pomidorami i oliwkami. Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, paprykę, sól i pieprz.
Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Comments