Puree dyniowo-ziemniaczane zapiekane w małych żaroodpornych kokilkach. Słony ser feta oraz dodatek w postaci ostrego startego sera żółtego dodają wyrazistości tej potrawie.
Dynia zapiekana z ziemniakami
6 porcji
w zależności od wielkości foremek do zapiekania
Składniki
1 kg obranej i oczyszczonej dyni,
30 dag ziemniaków,
1 jajko,
10 dag ostrego żółtego sera,
10 dag sera feta,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie
Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać około 2 litrami wrzącej wody, dodać ½ łyżeczki soli. Gotować do miękkości przez około 20 minut od momentu zawrzenia. Ugotowaną dynię odcedzić (np. przełożyć łyżką cedzakową na durszlak), wywar z gotowania można zachować do przyrządzenia zupy. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości, odcedzić.
Fetę pokroić w niedużą kostkę.
Dynię i ziemniaki utłuc, wymieszać, lekko przestudzić, dodać jajko, paprykę, sól i pieprz oraz kawałki pokrojonej fety.
Przygotować foremki do zapiekania. Przełożyć do nich masę dyniowo-ziemniaczaną, posypać żółtym serem startym na grubych oczkach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 25 minut, aż ser zacznie się lekko rumienić. Przed podaniem potrawę posypać natką pietruszki.
Comments