• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

warzywa

Dynia zapiekana z ziemniakami

ziemniaczano-dyniowe puree

Puree dyniowo-ziemniaczane zapiekane w małych żaroodpornych kokilkach. Słony ser feta oraz dodatek w postaci ostrego startego sera żółtego dodają wyrazistości tej potrawie.

zapiekanka dyniowo-ziemniaczana

zapiekanka dyniowo-ziemniaczana

Dynia zapiekana z ziemniakami

6 porcji
w zależności od wielkości foremek do zapiekania

Składniki

1 kg obranej i oczyszczonej dyni,
30 dag ziemniaków,
1 jajko,
10 dag ostrego żółtego sera,
10 dag sera feta,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie

Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać około 2 litrami wrzącej wody, dodać ½ łyżeczki soli. Gotować do miękkości przez około 20 minut od momentu zawrzenia. Ugotowaną dynię odcedzić (np. przełożyć łyżką cedzakową na durszlak), wywar z gotowania można zachować do przyrządzenia zupy.  Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości, odcedzić.

Fetę pokroić w niedużą kostkę.

Dynię i ziemniaki utłuc, wymieszać, lekko przestudzić, dodać jajko, paprykę, sól i pieprz oraz kawałki pokrojonej fety.

Przygotować foremki do zapiekania. Przełożyć do nich masę dyniowo-ziemniaczaną, posypać żółtym serem startym na grubych oczkach.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 25 minut, aż ser zacznie się lekko rumienić. Przed podaniem potrawę posypać natką pietruszki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij