Pomysł na kotlety, których panierka jest przygotowana z lekkim urozmaiceniem. Mąka, jajko i… bułka tarta wymieszana z sezamem. Kotlety w takiej panierce mają na pewno ciekawszy smak niż tradycyjne.
Kotlety schabowe w sezamowej panierce
4 porcje
czas przygotowania 30 minut
Składniki
4 kotlety schabowe,
po 3 łyżki czarnego i jasnego sezamu,
6 łyżek bułki tartej,
1 jajko,
3 łyżki mąki,
szczypta chilli,
sól do smaku,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z błonek i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kotlety rozbić tłuczkiem do mięsa, lekko posolić.
Mąkę wysypać na talerzyk, jajko roztrzepać w misce z dodatkiem soli i szczyptą chili, bułkę tartą wymieszać z sezamem na drugim talerzyku.
Na patelni rozgrzać mocno olej. Każdy kotlet panierować najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w bułce tartej. Panierkę mocno docisnąć. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Comments