Jest to danie, które bardzo często gości na moim stole. Pyszny i szybki obiad z jednej patelni – podsmażone filety kurczaka z przyprawą curry, jabłkami i jogurtem naturalnym. Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko. Propozycja dla wszystkich, którzy lubią potrawy z dużą ilością aromatycznego sosu.
Kurczak curry z jabłkami
4 porcje
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka,
3 średnie cebule,
2 jabłka,
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki curry,
1 duży jogurt naturalny,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz.
Dodatkowo
2 łyżki oleju do smażenia,
1 szklanka gorącej, przegotowanej wody.
Przygotowanie
Mięso pokroić w 2cm kostkę, posolić i oprószyć pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłka umyć, obrać, wypestkować, pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Dodać cebulę, smażyć razem 2-3 minuty. Potem dodać czosnek, jabłka, curry, sól i pieprz. Wszystko podlać szklanką gorącej wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Jogurt naturalny wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do mięsa i zagotować.
Comments